Yrkesval vid Diabetes

Att leva med diabetes innebär att man kan råka ut för insulinkänningar eller andra saker som kan hindra en i arbetslivet. Det finns en del yrken som diabetiker inte får utbilda sig till, och här kommer en presentation:

Flyg

Om man behandlas med insulin får man inte arbeta inom flygbranschen. Undantaget ligger hos kabinpersonal som kan godkännas, men det är dock inte garanterat. Om du behandlas med tabletter istället så kan du få tillåtelse att arbeta inom branschen, dock inte inom alla yrken. Detta eftersom du har ansvar för så pass många människor och det kan bli oerhört farligt om du blir akut sjuk.

Fordonsförare

Typ 1:
Du får inte arbeta som taxi- eller bussförare. Om du kör andra människor har du ansvar för dessa och om du då skulle drabbas av en insulinkänning riskerar du inte enbart ditt eget liv, utan även andras.

Typ 2:
Du kan tilldelas ett körkort med C-behörighet förutsatt att du har förmågan att känna varningstecken på att du kommer att få en insulinkänning samt testar dig själv med jämna mellanrum.

Polis

Vid insulinbehandlad diabetes kan du inte bli polis. Detta då du alltid måste kunna agera och ditt arbete blir livsfarligt om du drabbas av en insulinkänning under ditt arbetspass. Har du däremot typ 2 så kan du godkännas, men det beror helt på hur pass allvarlig din sjukdom är.

Sjömansyrken

Det finns så pass många olika yrken till havs där man ser till fartygets storlek, besättning och resa innan man bestämmer om personen med diabetes är godkänd eller icke för yrket. Till havs är det inte alltid det lättaste att få akut hjälp till någon som blir allvarligt sjuk, så den sjuke måste ha en problemfri och lättskött sjukdom.

Tåg

För allas säkerhet får du inte arbeta inom tågbranschen, då du måste vara frisk och kry och inte kunna drabbas av ett blodsockerfall när som helst. Precis som med taxi- och bussförarförbudet så har du ansvar för andras säkerhet och får därför inte riskera något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s